Vraagt u zich af of het mogelijk is om een houten vloer te combineren met vloerverwarming?

Ja, het is eenvoudig om deze combinatie succesvol toe te passen in uw interieur. Wij hebben hier reeds jarenlang ervaring mee. U kunt kiezen uit diverse brede planken of een visgraatvloer in tientallen verschillende kleurafwerkingen. De houten vloeren worden gelegd en geleverd met 5 jaar garantie. Er is dus werkelijk voor ieder wat wils!

 

Natuurlijk hout en vloerverwarming!

 

Houten vloeren en vloerverwarming gaan al jaren samen. Wij gebruiken hiervoor een gelaagde eiken vloeren.  Deze houten vloer is verkrijgbaar in planken tot 24 cm breed, visgraat of hongaarse punt tot 18 cm breed en verkrijgbaar in tientallen kleuren. De weerstand  van dit 15 mm dikke product is laag (Rc 0,09) en de levensduur van de vloer is lang. Dit maakt het tot een ideale houten vloer voor op vloerverwarming.

De R-waarde van een houten vloer geeft het warmte-isolerend vermogen of de warmteweerstand van een houten vloer weer. De Rc-waarde is de totale weerstand (R = Resistance) van de gehele vloerconstructie (c = construction). Een dikke vloer met een hoge Rc-waarde zal meer weerstand (isolatie,hogere stookkosten) geven dan een dunne vloer met een lage Rc-waarde (minder isolatie,minder stookkosten). Ook het warmte-effect en de opwarmtijd zullen bij een dikke houten vloer negatief beïnvloed worden. Voor het realiseren van een houten vloer met vloerverwarming voor het hoogste rendement adviseren wij lamelparket . De houten vloeren zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Mocht uw kleur vloer er niet direct tussenzitten, dan maken wij deze kleur vloer op aanvraag graag voor u.

Om alvast kennis te maken met onze producten nodigen wij u graag uit in onze showroom. kijk hier voor de openingstijden.

Technische uitleg soorten vloerverwarming onder houten vloer

 

De ontwikkelingen op technisch gebied zorgen ervoor dat vloerverwarming in vrijwel elke situatie kan worden toegepast. Vloerverwarming kan worden ingezet als bij- en hoofdverwarming.

De houten vloer die wij al jaren gebruiken heeft een weerstand, Rc van 0,09 wat heel laag is.

Vloerverwarming als hoofdverwarming

 

Wanneer men bij vloerverwarming hout toepast, is het zoals bij andere vloeren die men toepast op vloerverwarming, belangrijk dat de weerstand niet te hoog is. Van elke product is de weerstand in een getal aan te geven, de z.g.n. Rc waarde (weerstandwaarde). De houten vloer die wij al jaren gebruiken voor vloerverwarming heeft een weerstand (Rc) van 0,09. Deze weerstand is heel laag. Wanneer uw installatie een weerstand van maximaal Rc 0,12 toelaat dan is een vloer met Rc 0,09 makkelijk toe te passen.

Als u vloerverwarming inzet als hoofverwarming adviseren wij u lamelparket. Deze vloer, die bestaat uit gelaagde planken, kan variëren in dikte van 10 tot 20 mm. De dikte, het warmte-isolerend vermogen (Rc-waarde) van de vloer en de legmethode (zwevend of verlijmd) beïnvloeden het rendement en effect van uw vloerverwarming.

Voor het realiseren van het hoogste rendement adviseren wij de direct verlijmde methode op epoxy met een gelaagde plank . Deze vloer is verkrijgbaar in vele kleuren, en heeft een gemiddelde levensduur  van 40 jaar en ligt werkelijk als een huis.

De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming zijn de lagere stookkosten en de stralingswarmte. Het lichaam wordt direct verwarmd door de vloerverwarming in plaats van via de omgeving door radiatoren. Hoofdverwarming wordt ook vaak gekozen om esthetische redenen, omdat ‘lelijke’ radiatoren en leidingen verwijderd kunnen worden, wat een ruimte een mooiere ‘look and feel’ geeft. Ook wordt de waarde van goed geïsoleerde huizen met vloerverwarming als hoofdverwarming vaak opgewaardeerd. Tenslotte is vloerverwarming een kindvriendelijke oplossing, omdat kinderen zich niet kunnen bezeren of verbranden met dit warmtesysteem.

Vloerverwarming als bijverwarming

 

Een andere mogelijkheid is om vloerverwarming als bijverwarming te gebruiken, in combinatie met convectoren of radiatoren. Een voordeel is dat de totale oppervlakte van de vloer gelijkmatig wordt verwarmd door de vloerverwarming plus radiatoren, wat bij het gebruik van radiatoren of convectoren alleen vaak niet lukt. Hierdoor zijn de fluctuaties in temperatuur veel minder, waardoor een houten vloer minder zwelt of krimpt. Hoe geleidelijker de veranderingen in temperatuur en houtvochtpercentage, des te beter dit is voor uw houten vloer. Vloerverwarming als hoofdverwarming heeft als nadeel dat het een tijdje duurt voordat de hele woonruimte is opgewarmd. Dit is bij de combinatie bijverwarming en radiatoren niet het geval.

Waar moet u rekening mee houden bij een houten vloer met vloerverwarming?

 

Er zijn een aantal punten waar u rekening mee moet houden wanneer u een houten vloer wilt combineren met vloerverwarming. Eikenhout is in vergelijking tot andere houtsoorten, de beste keuze voor een combinatie met vloerverwarming, omdat deze houtsoort minder gevoelig is voor temperatuurwisselingen en vochtgehaltes. Eiken houten vloeren zijn leverbaar in vele verschillende kleurafwerkingen.

Stookprotocol de perfecte eenmalige voorbereiding

 

Het stookprotocol, welke u maar een keer hoeft uit te voeren voordat de houten vloer gelegd wordt, helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen voor het leggen van uw nieuwe vloer. Voordat de houten vloer gelegd wordt is het belangrijk om het vochtpercentage in de werkvloer te controleren: zandcement maximaal 2,0% en anhydriet maximaal 0,5%. Profifloor komt voordat we de vloer gaan leggen altijd een voorinspectie uitvoeren zodat u zorgeloos kunt gaan genieten van uw houten vloer in combinatie met vloerverwarming. Tijdens deze voorinspectie meten wij ook het vochtpercentage van de ondervloer. De houten vloer wordt gelegd en geleverd met 5 jaar garantie.

‘Het stookprotocol helpt u om grote temperatuurwisselingen te vermijden en de werkvloer in optimale conditie te brengen.’

Eenmalige voorbereiding van de werkvloer

 

De hieronder beschreven stookcyclus neemt circa 14 dagen in beslag.

 • Verwarm de eerste dag de werkvloer met een watertemperatuur van 20 ºC. Verhoog vervolgens de watertemperatuur met 5 ºC per 24 uur, daarbij mag uiteindelijk de instroomtemperatuur van het water niet hoger worden dan 45 ºC.
 • Houdt de maximale temperatuur minstens 24 uur per centimeter werkvloerdikte aan, dus bij een afwerkvloer van 3 cm dik, gedurende 3 dagen.
 • Bouw de temperatuur daarna op gelijke wijze af.
 • Tijdens het leggen moet de werkvloer circa 15-18 ºC zijn (watertemperatuur 20 ºC). Handhaaf deze temperatuur nog minimaal 5 dagen na het leggen en afwerken van de vloer.
 • Voer de temperatuur vervolgens langzaam op, 2 ºC per dag, tot een maximum waterinstroomtemperatuur van 45 ºC.
 • Het geleidelijk opvoeren en afbouwen van de watertemperatuur is ook aan het begin en het eind van het stookseizoen noodzakelijk. Het is hierbij belangrijk om weinig verschil in dag- en nachttemperatuur te creëren.

Tijdens en na het leggen van een houten vloer op vloerverwarming

Vloerverwarming en een houten vloer van Profifloor al jaren een uitstekende combinatie

Profifiloor heeft jarenlang ervaring in het leveren en leggen van houten vloeren in combinatie met vloerverwarming. Houten vloeren van Profifloor worden altijd op maat gemaakt en volgens uw wensen gelegd. Wij komen altijd een voorinspectie doen en voorzien u indien nodig van informatie, zodat u de beste keuze kunt maken voor uw woonsituatie. We hebben ruime keuze uit gelaagde brede planken of een reuze visgraat vloer, welke bewerkt kunnen worden met diverse kleuren naar uw wens. Wij zien u graag terug in onze showroom voor een vrijblijvend gesprek om een prachtige mooie houten vloer bij ons uit te zoeken.

Vloeren informatie

Op een bestaande tegelvloer waarbij vloerverwarming al aanwezig is in de vloer is het goed mogelijk om hier rechtstreeks een houten vloer overheen te plakken. Men hoeft de bestaande vloer dus niet verwijderen en kan de nieuwe houtenvloer gewoon over de bestaande vloer leggen.

Bestaande tegelvloer

 • Allereerst de bestaande ‘oude’ vloer ontvetten met een cleaner daarna nadweilen met water
 • Hierna de bestaande tegelvoer opruwen met korrel 24, daarna stofzuigen.
 • De opgeruwde vloer voorstrijken met een voorstrijkmiddel, hierna de houten vloer verlijmen met een grovere lijmkam om zo de eventuele hoogteverschillen goed op te vullen.

Vloeren informatie

Bij dit systeem wordt de vloerverwarming gemonteerd op de betonnen draagvloer. Vervolgens wordt er een afwerkvloer overheen gestort. De zandcementdekvloer voorbehandeld en hierop wordt uw houten vloer gelegd. Het gaat hier om een buizensysteem met warm water aan- en afvoer. Regel hierbij is dat er minimaal een dekking van 28 mm afwerkvloer op de buizen aangebracht wordt. Hieronder volgt de technische uitleg voor het op de juiste manier leggen van een houten vloer op deze vloerverwarming.

Natbouwsystemen zandcement gebonden vloeren

 

 • Voordat u begint met het verlijmen de houten vloeren dient u het opstookprotocol uit te voeren. In de regel duurt dit protocol 2 a 3 weken en mag pas aanvangen nadat de vloer 28 dagen oud is. (zie bijlage opstookprotocol).
 • Minimale dekking op de leiding 28 mm en minimale dikte zandcement dekvloer 4 cm.
 • Het maximale restvochtpercentage in de vloer mag maximaal 2,0% bedragen.
 • Het oppervlak machinaal schuren of borstelen om eventueel aanwezige slemlagen te verwijderen. Vervolgens grondig zuigen met een industriële stofzuiger.
 • Voorstrijken van de zandcement dekvloer met een primer, aanbrengen met de schuimroller, lamsvachtroller of spatel. Verbruik ca. 80-200 g/m². Droogtijd ca. 1 uur bij 20 °C en max. 65% RV. Plasvorming vermijden!
 • Hierna de houten vloer  verlijmen . Verbruik ca. 1000-1200 g/m². Aanbrengen met vertanding B11.

Of:

Indien de ondervloer meer als 2,0%  restvocht bevat maar minder als 3,5% restvocht, dan moet u volgens onderstaand advies te werk gaan.

 • Het oppervlak machinaal schuren of borstelen om eventueel aanwezige slemlagen te verwijderen. Vervolgens grondig zuigen met een industriële stofzuiger.
 • Aanbrengen van  epoxyprimer/vochtscherm als een voldoende dekkende laag met een vachtroller, verbruik ca. 350-400 g/m². Droogtijd 12-16 uur. Binnen 24 uur de volgende laag aanbrengen.
 • Houten vloeren hierna verlijmen op de aangebrachte epoxy/vochtschermvloer

Vloeren informatie

In principe zijn onze houten vloeren overal toepasbaar in alle soorten woningen, uiteenlopend van bestaande bouw tot nieuwbouw en appartementen. Wij hebben geschikte ondervloeren voor het leggen van een vloer op houten vloeren, anhydriet, grindvloeren, tegels en/of natuursteen. Vier weken voor het leggen en/of leveren van uw vloer maken we afspraak bij u thuis voor het uitvoeren van een voorinspectie en het doornemen van de definitieve details.Neem voor meer informatie over onze houten vloeren contact met ons op of kom langs in onze winkel. Wij voorzien u graag van deskundig advies!

Wanneer men houten vloerdelen in een nieuwbouwhuis legt, kan dit vaak zonder problemen: de woning droogt al tijdens de bouw. Onze jarenlange ervaring leert ons dat we bijna geen “te natte” nieuwbouwhuizen meer tegenkomen. Om aan alle onzekerheid een einde te maken komen we ca 3 a 4 weken van te voren een voorinspectie doen waarin we o.a. de kwaliteit van de ondervloer controleren, de oppervlakte, de relatieve luchtvochtigheid, het vochtpercentage van de ondervloer en alle details van te voren bespreken.

Het hardnekkige misverstand dat er zich veel problemen voordoen met betrekking tot bouwvocht en het leggen van massief houten vloeren in nieuwbouwhuizen en/of appartementen willen we bij deze graag ontkrachten. Kiezen voor een massief houten vloer in uw nieuwbouwwoning kan prima, mits u de juiste voorbereidingen treft tijdens het bouwproces.

Wat is cruciaal?

Het is belangrijk dat de ondervloer niet teveel vocht meer bevat op het moment waarop de vloer wordt gelegd. Is dit wel het geval, dan is het raadzaam het leggen en afwerken uit te stellen tot het restvocht uit de nieuwe afwerkvloer weg is. Dit proces kan eventueel versneld worden, door de plaatsing van bouwdrogers. Daarnaast is het belangrijk dat alle werkzaamheden, zoals het plaatsen van de keuken, het verven, het tegelen en het stucwerk voltooid zijn voordat de vloer geplaatst wordt.

Wanneer u een vloer wilt leggen in een bestaande woning is het belangrijk om de huidige staat van de betreffende ruimte in kaart te brengen. Zeker bij een wat oudere woning zijn er door aanpassingen en uitbreidingen vaak verschillen in onder andere de soorten ondervloeren en dorpels ontstaan. Maak desnoods een paar foto’s van de ondervloer zodat wij tijdens uw bezoek aan onze showroom een beter beeld hebben van uw ondervloer, zodat wij een beter advies kunnen geven.

Voorinspectie

Om ervoor te zorgen dat uw nieuwe vloer straks volledig aansluit op de bijzonderheden van uw woning, komen wij circa vier weken voordat de vloer geleverd wordt graag bij u langs voor een voorinspectie. Tijdens deze afspraak brengen we eventueel uit te voeren aanpassingen en extra te treffen voorzorgsmaatregelen in kaart. We bespreken de eventuele consequenties voor het legproces met u, zodat u exact weet wat u kunt verwachten.

Bij het leggen van een houten vloer in een appartement bent u gebonden aan de geluidsnorm die wordt vastgesteld door de Vereniging van Eigenaren (VVE) of door de betreffende woningbouwcoöperatie. Om deze reden worden houten vloeren in appartementen bijna altijd zwevend gelegd. Door het zwevende leggen wordt er een reductie op het contactgeluid bereikt van maximaal 11 dB. Indien gewenst kunt u een TNO certificaat op naam krijgen van Profifloor, zodat u rustig kunt genieten van uw houten vloer. Wanneer u speciale wensen heeft laat het ons weten wij hebben de oplossing.

Is een zwevende vloer verhuisbaar?

Een houten vloer is niet echt verhuisbaar. Zowel bij een zwevende vloer op rachels als bij een verlijmde vloer, worden de vloerdelen blind vernageld in het mes en met krammen op respectievelijk de vurenhouten rachels of de spaanplaten ondervloer. Bij het verwijderen van de vloer zal de aanwezige kram het mes en de groef vernielen. Een gelaagde plank die zwevend op folie of vloerverwarmingfolie ligt is, mits de delen niet onderling verlijmd zijn, eventueel verhuisbaar.

Het is zeker mogelijk om ook in de keuken een houten vloer te leggen. Onze vloerdelen zijn voldoende afgewerkt om ook als keukenvloer geplaatst te worden. Het onderhoud bestaat uit dweilen met bijgeleverd dweilmiddel. Slijtage van uw houten vloer kan plaatselijk eenvoudig bijgewerkt worden.

De volgorde is bepalend voor plaatsing van de houten vloer

Het moment waarop de keuken geplaatst wordt, is afhankelijk van de uitvoering. Direct bij montage wordt de keuken op de door u gewenste ‘werkhoogte’ geplaatst waarbij rekening gehouden wordt met de totale dikte van de vloer. De dikte van de vloer is afhankelijk van de soort die u kiest (de totale dikte kan variëren tussen de 12 en 35 mm). Nadat de houten vloer geplaatst is, kan de keukenplint  worden gemonteerd. Het vooraf plaatsen van de keuken voorkomt beschadigingen aan de onlangs gelegde en afgewerkte houten vloer.

Als u een keuken heeft zonder plint, zodat u er onderdoor kunt kijken, moet deze geplaatst worden nadat de keukenvloer is gelegd. De droogtijd van de op de vloer aangebrachte olie is 2 dagen, de uithardtijd is 14 dagen (niet afdekken, geen water morsen). Dit geldt niet voor de vooraf behandelde vloerdelen. Verstandiger is het om, indien de keuken niet vooraf geplaatst is, de keuken pas na 14 dagen te plaatsen in verband met de uithardingstijd van de olie.