Een houten vloer onderhouden

4 december, 2013

Het moment van aflevering is niet het einde van onze zorg voor uw houten vloer. Wij informeren u na het leggen en afwerken van de vloer over het door u uit te voeren onderhoud welke zeer eenvoudig is. U kunt uw houten vloer onderhouden en deze zo vaak dweilen als u wilt, wanneer u dweilt pleegt u gelijk het onderhoud aan uw houten vloer. U krijgt ook een uitleg m.b.t. de luchtvochtigheid en u krijgt een hygrometer cadeau, zodat u zelf kunt kijken of de relatieve luchtigheid goed is. Zo eenvoudig is het dus. Hier vindt u een beschrijving om uw houten vloer te onderhouden op een onderhoudsvriendelijke manier.

Luchtvochtpercentage meten

Houten vloer onderhouden Luchtvochtigheid meten bij houten vloerenHout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte. Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvocht percentage. Ten gevolge van deze veranderingen, zal ook het volume (in de breedte) zich enigszins vertraagd wijzigen. Hout werkt weinig als het luchtvochtpercentage in de ruimte redelijk gelijk blijft. De hoogte van het luchtvocht percentage is van belang voor de mate van het werken van de vloerdelen. Om het luchtvochtpercentage te meten, gebruikt u een geijkte hygrometer. Deze dient u op te hangen op ooghoogte, aan een binnenmuur, uit de zon en vrij van tocht. Het luchtvochtpercentage kan in het ‘stookseizoen’ tijdens de vorstperiode laag worden (< 40%), met als gevolg dat de vloerdelen kunnen gaan krimpen. In dat geval kan een luchtbevochtiger, in combinatie met een hygrometer een afdoende oplossing bieden.

‘Hout neemt vocht op en laat vocht los afhankelijk van het luchtvochtpercentage.’

Indien in de vochtige periode(n) van het jaar (vooral voor- en najaar) het luchtvochtpercentage boven de 75% stijgt, dient u te ontvochtigen, door bijvoorbeeld te stoken of voor langere periodes gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Een nagenoeg constante relatief luchtvochtpercentage van ongeveer 55% met in de winter een daling van 15% en in de zomer een stijging van 15%, (ook bij uw afwezigheid, zoals ten tijde van vakanties) is voor zowel uw massief houten vloer, uw houten meubelen, als voor uzelf, een gezond klimaat.

Let op: Wanneer een houten vloer in de winterperiode te lang in een te droge ruimte heeft gelegen, is de reactie in de zomer (hoge luchtvochtigheid) dat de vloer extra vocht opneemt en dus te veel gaat uitzetten.

Houten vloer onderhouden door regelmatig te reinigen

Om zo lang mogelijk van uw houten vloer, behandeld met olie of lak, te genieten is het raadzaam om uw vloer regelmatig te stoffen of te stofzuigen en deze te reinigen met de artikelen die door Profifloor geadviseerd worden.

Osmo onderhoudssetWanneer u het juiste vloeronderhoud pleegt, zal dat de levensduur van uw vloer en de afwerking ervan verlengen. Tevens is het mogelijk om op zwaar belaste delen, waar slijtage zichtbaar wordt, plaatselijk bij te werken. Bij gelakte vloeren zal slijtage langer op zich laten wachten, met dien verstande dat als slijtage zichtbaar wordt er niet plaatselijk kan worden bijgewerkt en er meestal moet worden overgegaan tot het volledig schuren en lakken van de vloer. Zorg ervoor dat er bij de deur een mat ligt zodat het ergste vuil niet op de houten vloer terecht komt. Plaats onder tafels, stoelen en ander meubilair viltjes zodat de vloer niet kan beschadigen door harde materialen. Controleer bij stoelen of er parketwieltjes gemonteerd zijn.

Houten vloer onderhouden in uw keuken

Osmo logoDe vloerdelen en de afwerkingsmiddelen zijn van een dusdanige samenstelling dat de massief houten vloer, de verouderde houten vloer of het lamelparket ook in de keuken gelegd kunnen worden. U kunt alle soorten vloeistof exclusief bijtende of agressieve vloeistoffen zoals ammoniak, gootsteenontstopper e.d. op de vloer morsen zonder dat dit schade aan het hout oplevert. Omdat de keuken een ruimte is, die in verhouding meer slijt (bijvoorbeeld voor het aanrecht) is het in veel gevallen nodig om meer vloeronderhoud te plegen aan de keukenvloer (minimaal plaatselijk tweemaal per jaar onderhoudsolie aanbrengen) dan de rest van de vloer.

‘Hout is een natuurproduct dat gezaagd en kunstmatig gedroogd wordt, waarna het gebruikt kan worden in een verwarmde ruimte.’

Gebruik van onderhoud/ reparatie olie

Na enkele maanden tot een jaar kan de vloer, afhankelijk van de belasting, loopbeschadigingen of andere slijtage, plekken gaan vertonen. Slijtageplekken zijn herkenbaar aan grijze plekken die zich concentreren op die delen van de vloer waar u altijd loopt, staat of zit. Om deze plekken opnieuw te voorzien van bescherming, dient u de vloer te reinigen met onderhoudszeep ,daarna te dweilen met schoon water en nadat de vloer opgedroogd is (na circa 3 uur) kunt u de oppervlakte behandelen met  onderhoud/reparatieolie.

Belangrijk hierbij is dat u de olie vooral dun aanbrengt met een niet pluizende doek. Behandel niet te grote oppervlaktes in één keer, zodat u binnen 10 minuten na het aanbrengen het overtollige er volledig af kan wrijven. Direct na het aanbrengen van de onderhoudsolie de vloer nawrijven met een schone doek, totdat er geen glans meer op de vloer zichtbaar is. Glans betekent dat er teveel onderhoudsolie op de vloer achter is gebleven, welke na droging (circa 12 uur) alleen nog te verwijderen is door gebruik te maken van een schuurmateriaal. Na deze behandeling kunt u de vloer pas na 14 dagen weer dweilen.

houten vloer onderhouden BrandgevaarBrandgevaar

De bij het aanbrengen van de onderhoudsolie gebruikte doeken, direct na gebruik, minimaal 24 uur uithangen en nat maken voordat u ze afvoert in het huisvuil, in verband met brandgevaar veroorzaakt door broei!